Juni 2010:

Tirsdag 29. juni

I dag har vi vår tredje dag med varmt sommervær i år. Den første dagen var 16. mai. Etter dette har vi hatt et par varme, fine dager. Men, i dag har vi altså en nydelig dag. 13 grader, sol, og ingen regn eller vind. Deilig! Håper virkelig at sommeren har kommet, nå.

 

Til tross for mye kaldt vær og regn har jeg holdt på mye i hagen:

Vi har nå fått skiftet ut vår gamle, hjemmesnekrede hageportal. Den var festet til to kasser, som vi hadde Alpeklematis og Klatrehortensia i.

Det var ikke så fint med de to kassene, og Klatrehortensiaen er 3 eller 4 år gammel, og har enda ikke blomstret. Jeg vet at Klatrehortensia er litt "treg" i de første årene, men den har nok ikke optimale forhold, i en kasse, heller.

Alpeklematisen og Klatrehortensiaen er nå gravd rett ned i jorda, med masse kugjødselkompost. Vi startet å arbeide med dette på onsdag (St. Hansaften). Da var det fint vær, og bare trivelig. Men, de neste to dagene var ikke like greie. Spesielt fredagen, da jeg avsluttet prosjektet, høljeregnet det. Jeg bestemte meg allikevel for å gjøre meg ferdig, og er glad for det, nå. Bildet ble tatt når det regnet, og bærer preg av det, men man kan jo så vidt se det:

 

Når Alpeklematisen er avblomstret, skal jeg klippe den helt ned, så den får vokse seg fin til neste år. Etter hvert skal jeg fjerne singelen som ligger som dekke under benken. Der er det masse ugress. Men, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre dette, enda. I tillegg skal jeg flytte flere Alperips hekkbusker, og sette de ned bak benken, mot naboens gjerde.

 

 

 

Søndag 20. juni

Vi har fortsatt kaldt vær, og i de siste dagene har det regnet stort sett hele døgnet. Det gjør det også i dag, men i dag har vi sett noen solglimt, innimellom regnskurene.

Cecilie har bodd 40 mil unna oss, mens hun har gått på skole. Hun er nå ferdig med skoleåret, og i helgen har vi vært og hentet henne, og flyttelasset hennes. Det var koselig å få henne hjem igjen. Smil

Vi kjørte og hentet Cecilie i bobilen vår, og tok dette som en koselig helgetur. Her er et par bilder jeg tok der vi overnattet:

 

Til tross for dårlig vær, har jeg holdt på en god del i hagen.

Jeg har postet to bilder fra surjordsbedet vårt. Og to bilder fra det store staudebedet. Samt et bilde fra området med masse busker og stauder.

 

 

 

 

Mandag 14. juni

Det er fortsatt kjølige dager her hos oss, ofte med temperaturer under 10 grader. Vi har hatt dager med sol og fint vær, men det har ikke vært varmt. Det har vært en isnende kald nordavind hver eneste dag. Jeg har allikevel fått gjort en del utendørs. Både i hagen, samt at jeg har fått beiset terrassen.

Vi beiset terrassegulvet vårt i fjor også, men i år så det slik ut:


 

Jeg brukte tre dager på å beise gulvet og møblene på terrassen. Jeg valgte en mørk grå farge. Jeg likte ikke den rødbrune fargen vi brukte i fjor, og synes det ble mye bedre nå:

 

 

 

 

Torsdag 3. juni

Nå er det lenge siden jeg har skrevet noe i blogen min, så dette blir en oppdaterings-post:

Det er ikke så mye spennende som har skjedd i det siste, men litt kan jeg jo skrive om. Vi har hatt en kald vår her hos oss. Det har kun vært to dager, der vi kan si at vi har hatt skikkelig varme. Ellers har temperaturen ligget fra 6 til 10-12 grader, med vind og regn. Noen dager har det vært oppholdsvær og sol, men disse dagene har det vært kaldt, og enda kaldere vind. Til tross for dette, har jeg vært flere turer ut i hagen og kost meg. Det gjelder bare å kle seg godt.

 

På pinseaften kjøpte jeg terrassebeis, samt flere planter: En Namdalssrose og tre Timian. Dessverre har det regnet jevnlig, så jeg har ikke fått beiset enda. De dagene det ikke har regnet, har vi vært på turer, med motorsykkel eller bobil, og ikke fått beiset på grunn av det.

I flere år har jeg drømt om å få tak i en Namdalsrose, men det har ikke vært enkelt. Men, nå oppdaget jeg plutselig at gartneriet her hadde noen til salgs. Jeg var ikke sen om å få tak i ett eksemplar, sammen med tre kryptimian, som jeg skal bruke som bunndekkere.

Dette bildet er nok dessverre ikke mitt. Jeg har funnet det på siden til Bo Grønt. Rosen jeg kjøpte, er liten, og nesten helt uten blader, enda. Håper at min også en gang, kan bli så fin som dette:

 

 

27. mai begynte jeg å flytte de små Alperips hekkbuskene som står langs hovedveien. De står for nær veien, og måtte flyttes. I høst var det en bil fra Vegvesenet som drev med kantslått, og tok med seg de 5-6 første buskene, før han oppdaget det. De fleste buskene har klart seg (de ble jo bare klippet kraftig ned), men en er nok død. 

Jeg har bestemt meg for å flytte disse hekkbuskene som står langs veien, bort til et gjerde som står mellom oss og en nabo. Naboen er en eldre mann, som har et svært stygt gjerde langs hele tomta, mot oss. Han har nok hatt dette gjerdet i mange mange år. Det sto i alle fall der, da vi flyttet inn i 2006, men ser ut som det kan ha stått der i både 20 og 30 år. Jeg er i ferd med å sette ned hekkbusker på vår side av gjerdet, i håp om å dekke det til, litt, etter hvert. Jeg aner ikke hvor langt dette gjerdet er, kanskje 30-40 meter.

Langs gjerdet, i den øverste delen av hagen, har jeg satt ned noen Junisøtmispel, mens i nederste del av hagen, blir det nå Alperips.

Langs veien, der Alperipsen blir flyttet bort fra, drømmer jeg om å lage et område med busker og trær, men tror ikke at jeg kan satse på det enda. Det går rykter her, om at kommunen skal lage gang- og sykkelbane her, og at de kommer til å ta en stor bit av vår hage, og lage gang- og sykkelbanen der. Dersom dette skjer, er det bedre at vi har en plen, som de kommer til å ta, enn om jeg har brukt tusenvis av kroner på å anlegge et område med busker og trær, så før jeg gjør noe som helst, her, skal jeg undersøke kommunens planer.

 

Fredag 28. mai var jeg på Hysvær, sammen med mine kolleger fra jobben. Hysvær er en nydelig øy, utenfor Vega og Brønnøysund. Det var ikke så varmt, denne dagen, men det var sol og fint vær, ellers.

Da vi kom på øya, fikk vi servert en fantastisk god fiskesuppe.

Etterpå gikk vi ut, i det fine været, og her fortalte verten vår, litt om øyas historie.

Litt fakta om Hysvær:

Hysvær er en del av Norges største skjærgård, og ligger en liten båttur fra Ylvingen, der TV-serien Himmelblå ble spilt inn.

Hysvær består av et par hunder øyer. Noen av disse øyene har vært befolket siden 1600-tallet.

På Hysvær har det vært både skole, telegraf, butikk, post- og dampskipsekspedisjon.

Tidligere bodde ca. 100 mennesker på Hysvær, og fiske og dunsanking (Ærfugldun), var hovedinntektskilder. I dag har turismen overtatt, men det hekker fortsatt mye Ærfulg på øya.

Øystein Ludvigsen har bygd opp "Gåkkå mathus" der han serverer grillet villsau og uersodd, og besøket på øya er stort, sommerstid.

 

 

I de siste dagene har jeg ikke fått holdt på i hagen, men mandagen (31. mai) ble det endelig en tur ut å grave litt.
Min mann og jeg fikk gravd ut rundt Namdalsrosa som jeg hadde satt ned for en tid tilbake, så nå ble plena vår redusert enda litt til.
Blunke
Vi har nå utvidet et stort bed, slik at det ble enda større. Jeg syntes ikke at det var så stort område vi gravde ut av plena i går, men de tre sekkene med jord, som vi fylte opp med, var ikke nok, så vi må nok ut å kjøpe mer jord, ja. Samt skaffe noen flere planter å ha her.Måtte bare legge ut et bilde av en av våre tulipaner. Jeg vet dessverre ikke hva den heter, men den er vakker, synes jeg.

 

 

Jeg har fått en kjempesøt gave fra Kia:

Tusen takk skal du ha, Kia!

 

 

 

 

 

 

Sweet Rainbow