Facts about South Africa:

I am sorry it's only in Norwegian.

 

South Africa's flag

 

Sør-Afrika

Offisielt navn

Republic of South Africa

 

Areal

1 219 090 km²

 

Folketall

ca.45,2 millioner, hvorav ca. 78 pst. afrikanere, resten av europeisk, indisk/asiatisk eller blandet opprinnelse.

 

Største byer

Johannesburg, Cape Town, Durban, Pretoria. 
Hovedstad Pretoria, Parlamentet har sete i Cape Town.

 

Språk

Det er 11 offisielle språk hvorav engelsk er det sentrale administrasjonsspråket og også blir snakket på alle vanlige turistdestinasjoner

Nasjonal-produkt i USD:
- totalt: 
104,6 mrd (2002)
- pr. Innbygger US$ 2325 for 2002

 

Nasjonal valuta

Sørafrikansk Rand (ZAR); ZAR 1 = NOK 1,062 (juni 2004) Valutakalkulator

 

Kredittkort

Alle vanlige kredittkort aksepteres, minibanker finnes også overalt i byene.  American Express aksepteres ikke alle steder.  Visa og Master foretrekkes.

 

Andre nyttige råd for reisende

Det som er god oppførsel i Norge er vanligvis også god oppførsel i Sør-Afrika.  Shorts kan brukes overalt om dagen, men de fleste resturanter krever lange bukser på kvelden.  En ting man må merke seg er at mange overnattingssteder av typen "game lodges" og "bed&breakfast" ikke tillater barn. Dette må man eventuelt undersøke når bestilling foretas.  "Toppløs soling" er ikke akseptert på samme måte som i Norge.

 

Kriminalitet

Kriminaliteten i Sør-Africa er meget høy og svært voldelig.  Sør-Afrika er blant de land i verden som har høyest antall drap, voldtekter, ran og innbrudd, samt hijacking av biler.  Sentrum i de større byene er sikkerhetsmessig de mest utsatte områdene.  Men også utover landsbygda kan det tidvis være områder som er spesielt voldsutsatte.  Ved kjøring på landeveien etter mørkets frembrudd må særskilt forsiktighet utvises, og i visse strøk anbefales det ikke.  Se opp for fotgjengere, parkerte biler og dyr på landeveien etter mørkets frembrudd.

 

Klima

Siden Sør-Afrika ligger sør for ekvator er årstidene de motsatte av de norske.  Vær og klima er svært forskjellig i de ulike deler av landet.  Gjennomsnittstemperaturen i januar ligger mellom 20-25 grader, mens julitemperaturene er på 7-15 grader.
Det sørafrikanske Weather Bureau har en svært god hjemmeside: http://www.weathersa.co.za/  

 

Helseforhold og mathygiene

Vann fra springen kan drikkes i byene og på alle vanlige turiststeder.  Det er ikke nødvendig å ta spesielle forholdsregler i forhold til mat.  Ingen vaksinasjoner er påkrevet.  Nordøstlige deler av Sør-Afrika (f. eks Krugerparken) er malariaområde. Malariaprofylakse må brukes ved besøk i disse områdene.  Sør-Afrika er også ett av de land i Afrika som har høyest HIV/Aids-smittefrekvens.  Standard på offentlige helsetjeneste er varierende, men det er svært bra private sykehus og helsetjeneste generelt (inkludert tannleger) i byene.
www.meditravel.co.za gir gode råd med hensyn til reise, helse og vaksinasjoner.

     

Strøm/telefon

Strømspenningen er som i Norge, men stikkontakten er forskjellig (tre "pinner").  Såkalte "adaptors" kan kjøpes overalt og finnes også på de fleste hoteller.  Telefon- og mobilnettet er godt utbygd, og en norsk GSM-telefon kan brukes i Sør-Afrika. 220V strøm.

 

Innførselsbestemmelser til Sør-Afrika

(200 sigaretter 1 liter sprit 2 liter vin)

 

Innførselsbestemmelser til Norge fra Sør-Afrika

Sjekk innførselsregler til Norge på Tolldirektoratets hjemmeside http://www.toll.no/   Vær spesielt oppmerksom på reglene som omhandler forbud mot innførsel av produkter som stammer fra truede dyrearter. Eksempelvis  kan ikke smykker/gjenstander som er laget av elfenben, tas med ut av Sør-Afrika og heller ikke inn i Norge.

 

Transport

Det er er flyforbindelse mellom de store byene flere ganger daglig.  Flyplassavgiften er innarbeidet i bilettprisen.  Tog- og bussforbindelsene er gode mellom de store byene.  Det er imidlertid svært vanlig for turister å leie bil for å få tilgang til større deler av landet. Alle de store bilutleiefirmaene har kontorer på de internasjonale flyplassene. (Husk at man kjører på venstre side av veien i Sør-Afrika).  Bensin er billig sammenlignet med Norge og koster ca. 4,5 kr literen.  Det er også mulig å reise med drosje i de store byene.

 

Sikkerhet på veiene

Sør-Afrika har venstrekjøring.  Veisystemet er stort sett meget godt, men isolerte deler av landsbygda er ikke fremkommelig annet enn med firejulsdrevete kjøretøyer.  Det kjøres fort og ofte svært uforsvarlig.  Sør-Afrika har ett av de høyeste innslag av trafikkdrepte i verden.  Antall døde i trafikken ligger ti ganger høyere enn tilsvarende tall for USA.  Etter mørkets fremgang må en være særlig oppmerksom på fotgjengere, parkerte biler og dyr på veiene.
 Sør Afrika har en promillegrense på 0,5 for alkoholinntak, og kontroller gjennomføres stadig.

 

Ambassade i Norge

Sør-Afrikas ambassade,
Drammensveien 88c,
0271 Oslo;
Postboks 2822 Solli,
0204 Oslo
Tel.: 2327 3220;  Faks: 2244 3975

Satour SA  http://www.satour.co.za/  

 

Visum- og passbestemmelser ved innreise til Norge fra Sør-Afrika

Det er visumplikt for sørafrikanere som skal besøke Norge.  For nærmere opplysninger se hjemmesiden til den norske ambassaden i Pretoria http://www.norway.org.za  

     

Visum- og passbestemmelser for norske borgere ved innreise til Sør-Afrika

Norske pass blir påstemplet tursitvisum for maximum 3 måneder ved ankomst til Sør Afrika, i henhold til dato på returbilletten.  Kontakt den sørafrikanske ambassaden i Oslo for oppdatering.

 

Nødtelefoner

Ambassaden kan kontaktes i nødstilfelle også utenfor kontortid, tel. nr. er 012-342 6100 – telefonsvarer med opplysning om mobiltelefonnummer til vakthavende.
Politiet: 10111  Gjelder hele landet

     

Norsk ambassade og/eller konsulat

Norsk Ambassade i Pretoria: Tel +27 12 342 6100
iParioli Building, A2,
1166 Park Street, Hatfield 0083 

Ambassadekontor i Cape Town: Tel +27 21 4251 687
Southern Life Centre,
8 Riebeek Street
Cape Town 8000

Konsulat i Johannesburg:  Tel +27 11 442 4613

Konsulat i Durban: Tel +27 31 207 6900

Konsulat i Cape Town: Tel +27 21 4251 687

Telefonsvarer med opplysning om mobiltelefonnummer til vakthavende – Johannesburg og Cape Town ambassadene.
For nærmere opplysninger se hjemmesiden www.norway.org.za  

 

Tidsforskjell til Norge

Sør-Afrika liggervanligvis en time foran Norge, men når det er sommertid i Norge er det ingen forskjell.

 

Nasjonale helligdager

1. januar, 21. mars (Human Rights Day), langfredag, 1. påskedag, 1. mai, 16.juni (Youth Day), 9. august  (National Women's Day)., 24. september (Heritage Day, 16. desember (Day of Reconciliation), 1.juledag, 2.juledag.

 

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk

Omtrent som i Norge

Lenker:

Andre lands statsadministrasjoner – lenke fra Odin

CIA World Factbook

Nyttige nasjonale databaser

http://www.gov.za/ eller http://www.csis.gov.za/

http://www.css.gov.za/

http://www.satour.co.za/

http://www.capetourism.org/

http://www.cape-town.org/

http://www.aatravel.co.za/  

 

 

 

Informasjonen om Sør Afrika har jeg funnet på Utenriksdepartementets side:

http://odin.dep.no/ud/norsk/landinfo/032091-991235/dok-bn.html