I hagen ved huset vi kjøpte oss i fjor, er det et gammelt blomsterbed ved husveggen, som kun består av gress, ugress, og tett i tett med røtter i jorda. Jeg er litt usikker på om jeg skal våge å plante noe i dette bedet. Det er masse skvallerkål, løvetann, gress og annet ugress i dette bedet. Jeg er så redd for at jeg ikke skal greie å holde ugresset, og spesielt skvallerkålen borte, etter at jeg setter ned stauder, der. Ugresset kommer seg inn i bedet, under en mur som de tidligere eierne har murt opp. (Muren vises ikke. Den er under ugresset.) Her ser du et bildet av bedet, slik det så ut den 10. juni 2006, før vi overtok huset:

This flowerbed is my challenge. (Photo taken at June 10th 2006). The old man who owned our house before us, did not manage to keep the garden in good shape. I have planned to dig up this flowerbed, with bricks around (the bricks are under the weed), and try to remove the weed, and put nice flowers in it. I am not sure if I can manage to get rid of all the weed, but I will try.

 

 

Jeg gravde opp ca. tre meter av bedet mandag 2. april 2007. Men, bedet går langs hele huset, så det er mange, mange meter igjen enda.) Det er ikke så masse ugress som har vokst opp, enda, så det er litt lettere å grave, nå, enn om jeg hadde ventet noen uker. Men, det er tett i tett med røtter i jorda, som gjør det til et tungt arbeide allikevel. Her er et bilde av bedet, før jeg startet å grave:

I dug up 3 metres of this flowerbed at Monday April 2nd 2007. But the flowerbed is very, very long, so I still have got many metres to dig. This takes very long time. The soil is full of roots from all the weed.

 

 Ugresset kommer seg inn i bedet, under muren, men, jeg håper jeg kan få begrenset det, med å legge et lag med aviser nederst i bedet, (etter at jeg har forsøkt å grave bort alt ugresset, selvsagt, samt at jeg legger fiberduk oppå avisene. Så skal jeg legge i ny jord, oppå fiberduken. (En litt spesiell og annerledes måte å gjøre det på, men jeg håper jeg får stoppet ugresset på denne måten.) For å forsikre meg om at ugresset ikke infiserer bedet på nytt, og ødelegger eventuelle stauder jeg setter der, kan jeg beplante bedet med kun sommerblomster, det første året. Dersom jeg ser at det ikke kommer ugress inn mellom sommerblomstene, kan jeg sette ned stauder og blomsterløk i det, til høsten. Jeg har ikke helt bestemt meg for om jeg skal gjøre det slik, enda. Vi får se. Jeg har masse krukker og kasser stående, med stauder som jeg håper å få ned i jorda så snart som mulig, så det er veldig fristende å bruke de staudene jeg har, å få de på plass i bedet med en gang. (Se bilde nr. 3 på denne siden.)

 

 

Jeg greide selvsagt ikke å være tålmodig, og bare grave opp bedet, og bruke sommerblomster i det. I dag, den 3. april, har jeg gravd opp ca. 3 meter til, og har nå gravd opp ca. halve bedet, som går langs hele husveggen.

Jeg har satt ned noen av staudene jeg har hatt stående ute i vinter, i krukker og kasser. (Tror jeg har tømt 10 krukker og 1 kasse med stauder.) Jeg har ikke gravd opp hele bedet enda, men jeg ble så sliten, så jeg gravde opp nesten halve, så begynte jeg heller å sette staudene på plass i den delen av bedet som jeg hadde gravd opp.) Fiberduken, som synes ved kantene, skal jeg skjule mer, siden.

De staudene og løkene jeg vet at jeg har satt ned her, er: Valmue, Sølvarve, Firtannverionica, Vårkjærminne, en gulorange krysantemumliknende som jeg ikke vet hva heter, hvit Nellik, Blålilla Veronica (med sølvfargede blader "Veronica Spicata"), Tigerlilje (eller annen lilje), broketbladet Skyggesildre, Brannlilje, Oktoberbergknapp, Anemone Blanda (tror jeg), Toppklokke (tror jeg), Skyggesildre, hvit Peon, Ballblom og Prydkattemynte. Det var litt vanskelig å fastslå hva slags stauder jeg satte ned, enkelte steder, da de knapt hadde begynt å spire.

 At April 3rd, I dug up about 3 more metres of the old flowerbed. Now I am almost halv way. The flowerbed is in front of the entire house wall. I have put lots of perennials into the soil. (Most of the perennials are just starting to sprout now, so you can't see much of them yet.)

 

 29. mai. Nå er det begynt å komme opp masse stauder, men det er få som blomstrer enda.

 May 29th. The perennials has grown bigger now, but few of them are blooming yet.

 

 8. juli. Både Veronica, Akeleie, Sølvarve, Skyggesildre og en del andre planter er nå avblomstret, men det kommer stadig nye i blomst...

 July 8th.

 

15. juli/ July 15th

 

 9. september. Det er fortsatt mye som blomstrer her. (Høstfloks, tigerlilje, oktoberbergknapp, krysantemum, prydkattemynte storhjortetrøst, sølvbergknapp samt denne gule jeg ikke husker navnet på.)

 September 9th. Still lots of flowers are blooming.

 

30. september/ September 30th